ACCESSIBLE URBAN COURTYARD

ACCESSIBLE URBAN COURTYARD

DUBLIN CITY CENTRE
MACROWORKS


This is an urban courtyard project commissioned by a client who uses a wheelchair whose initial brief was “a Barna Shed and some lawn I suppose?” They quickly embraced the concept of a paved courtyard incorporating raised perimeter planters for accessible gardening. The planters also utilise broad sleepers at a height of500mm to allow for informal
entertainment seating that doesn’t clutter the space.
There is a deliberate contrast between the rustic stone walls that line either side of the courtyard and the minimalist lines and surface treatments of the design. A multi-stem birch set into the paving in the centre of the courtyard and a spouting water feature in the corner are the focal points of the design.
The wooden fins were originally an architectural feature to be applied to certain external house walls. These were extended onto some of the garden walls to create a more seamless link between dwelling and garden. The same design elements are applied to another smaller courtyard near the dwelling entrance with both visible from the main open-plan living space. The planting team consisted of the builder, the designer plus family and friends with an age span of over 65 years. Along with the considered use of a small palette of materials and a simple design, this additional help allowed the entire project to be realised on a budget of less than €10,00